Advertisements

5 Punca Badan Rasa Lemau Setiap Pagi, Jom Ubah Habit Ini!

Advertisements

Anda pernah rasa penat atau lemau pada waktu pagi walaupun sudah mengambil waktu tidur yang cukup? Sebenarnya waktu tidur bukanlah menjadi punca utama anda menjadi kurang bermaya di waktu pagi.

Bila badan rasa lemah, hendak lakukan apa-apa pun rasa tiada mood. Sedikit-sebanyak keadaan ini boleh menggangu rutin harian kita.

Berikut merupakan beberapa punca yang perlu anda ketahui tentang permasalahan ini dan ada cara untuk mengubahnya. Kami akan kongsikan kepada anda di bawah ini.

  1. Ambil masa yang lama bermain telefon sebelum tidur

Bukann telefon bimbit yang menjadi permasalahnnya. Namun jika anda terlalu menghabiskan masa anda melihat skrin telefon lebih-lebih lagi ketika lampu bilik sudah ditutup boleh menyebabkan mata anda menjadi penat. Sebaiknya kurangkanbermian telefon sebelum tidur ya.

2. Terlalu bergantung kepada Fitbid

Tidak dinafikan, alat bantuan pengesanan fitness kadangkala boleh membantu anda mengesan tahap kesihatan diri anda. Namun apabila sering digunakan semasa tidur, alat ini akan mengakibatkan anda berasa letih.Kebanyakkan mereka yang menggunakan alat ini akan berasa risau sekiranya melihat skor tidur mereka yang agak teruk. Hal ini sedikit sebanyak akan memberi kesan kepada tenaga harian dan mood anda.

3. Kurang minum air.

100 ribu orang dalam Telegram kami berjaya terima bantuan SETIAP BULAN. Join Sekarang!

Ketika kita bangun daripada tidur, kita akan menyedari bahawa bau mulut kita kurang mneyenangkan. Hal ini berlaku disebabkan anda kekurangan air dalam badan. Ketika anda sedang tidur, tubuh badan anda menyerap air dan ini menjadikan sepanjang anda tidur, badan anda terhidrasi. Biasakan minum air putih sebaik sahaja bangun daripada tidur ya.

4. Mandi pada waktu malam

Secara saintifik, mandi air panas pada waktu malam sebenarnya boleh merehatkan otot-otot dan menghilangkan ketegangan. Bila mandi sebelum tidur mesti rasa selesa kan? Namun tahukah anda sebenarnya mandi air panas pada waktu malam sama sahaja seperti anda bersenam semalaman kerana ia menaikkan suhu badan anda.

5.Bersenam selepas waktu kerja

South_agency/Getty Images

Memulakan pagi anda dengan senaman dan larian pada waktu pagi boleh menjadikan anda berasa cergas. Segala jenis senaman boleh membantu peredaran darah dan oksigen yang baik dan membekalkan tenaga sepanjang hari.

Baca juga: Manfaat Air Batu Untuk Wajah, Kulit Anti Kedut!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.