Advertisements

Ini Cara Check In Air Asia Online Untuk Elak Bayar Caj RM20 Di Kaunter

Advertisements

Sejak kebenaran merentas negeri yang diumukan baru-baru ini, pasti ramai yang tidak sabara untuk melancong dan pulang ke kampung kan?

Ada yang balik kampung atau bercuti naik kapal terbang tu mungkin dah lupa cara nak check_in Air Asia di kaunter dan print tiket dan tag pada beg.

Jadi, di sini kami kongsikan sebuah hantaran terkini oleh Nur Azziema tentang prosedur check-in Air Asia di kaunter untuk mengelakkan anda daripada kena caj tambahan RM20!

Cara Check-In Air Asia Online

Salam, saya share cara check-in online Air Asia untuk mengelakkan bayar caj RM20 check-in di kaunter.

Caption pada setiap gambar, harap membantu ya!

LANGKAH 1

Open mysejahtera -> profile -> click show QR

100 ribu orang dalam Telegram kami berjaya terima bantuan SETIAP BULAN. Join Sekarang!

LANGKAH 2
Barcode yg diperlukan semasa check-in adalah barcode yg lgkap 2 dos vaksin
Tips 1 : screenshot sijil vaksin (sent screenshot tu tadi ke Whatsapp siapa-siapa yang berdekatan dengan korang, untuk memudahkan korang scan QR code nanti guna handphone @ ambil gambar sijil vaksin guna handphone lain)

Tips 2 : screenshot sijil vaksin, pilih upload QR Code dlm apps air asia nnti & upload sijil vaksin yang dah di screenshot tadi

LANGKAH 3

Next open apps Air Asia -> check-in @ search google (Air Asia check-in)

LANGKAH 4
Masukkan family name & booking number.
check in air asia

LANGKAH 5

next akan keluar mcm ni, kena scan @ upload barcode sijil vaccine .

Cara scan @ upload sila baca semula step pertama di atas.

check in air asia
  • Selepas settle check-in, kita akan dpt 1 barcode, barcode tu nanti scan dekat kiosk untuk print tiket & bag tag
  • Ulang scan barcode yang sama sekiranya perlukan lebih bag tag (cntoh : 5 beg bwk masuk cargo, so scan barcode 5 kali untuk dptkan 5 keping bag tag)
  • Last skali pegi kaunter untuk check-in beg
  • Sila datang awal ke airport, musim sekarang ramai org kat kaunter sebab masih ramai yang buat check-in tiket kat kaunter, sy sndiri pun hampir tertinggal flight pagi semalam

SELESAI!

Sumber asal: Nur Azziema (https://www.facebook.com/groups/10150113787085206/posts/10167742625590206/)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertisements
Advertisements