Advertisements

3 Lafaz Doa Untuk Kedua Ibu Bapa

Advertisements

Ibu bapa adalah insan yang paling dekat serta paling banyak berkorban untuk kehidupan kita. Tanpa mereka, siapalah kita.

Seorang ibu sanggup menanggung risiko nyawa dan sakit untuk melahirkan anak di muka bumi. Manakala seorang ayah pula bertanggungjawab untuk menjaga kebajikan anak-anaknya serta mendidik anak-anak sehingga berjaya.

Oleh sebab itu, kita dituntut agar berbuat baik kepada kedua ibu bapa dan tuntutan tersebut adalah suatu kewajipan yang perlu dilaksanakan oleh anak-anak.

Baca juga: Tunaikan Solat Duha Akan Diberi Ganjaran Emas? Ini Penjelasannya

Justeru itu, Islam sangat memandang serius tentang hukum berkaitan hubungan anak dengan ibu bapa. Kita diperintahkan untuk sentiasa bersopan santun, lemah lembut, berbudi bahasa sertan berbuat kebaikan terhadap kedua ibu bapa.

Oleh itu, sebagai seorang anak yang soleh kita haruslah sentiasa mendoakan kepada kedua-dua ibu bapa yang sudah banyak berkorban untuk kita. Tambahan pula doa seorang anak yang soleh adalah amalan pahala yang tidak akan terputus walaupun mereka sudah meninggal dunia.  

Sabda RASULLAH SAW:

100 ribu orang dalam Telegram kami berjaya terima bantuan SETIAP BULAN. Join Sekarang!

  • Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ: إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

Maksudnya: “Apabila matinya seorang insan akan terputus amalannya melainkan tiga perkara: Sedekah Jariyah, ilmu yang bermanfaat buat dirinya dan anak soleh yang sentiasa mendoakannya.” [Riwayat Muslim (1631)]

Terdapat 3 jenis lafaz doa yang boleh anda ikuti antaranya adalah:

1. Lafaz Doa Untuk Ibu bapa Yang Dibaca Ketika Berseorangan:

Berikut adalah sebahagian doa yang terdapat di dalam beberapa ayat di dalam al-Quran berkaitan dengan kedua ibubapa.

رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ الْحِسَابُ

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan.” [Surah Ibrahim: 41]

وَقُل رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

Maksudnya: “Katakanlah: Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya dengan memelihara dan mendidikku semasa kecil.” [Surah Al-Isra’: 24]

رَّبِّ اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِمَن دَخَلَ بَيْتِيَ مُؤْمِنًا وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَلَا تَزِدِ الظَّالِمِينَ إِلَّا تَبَارًا

Maksudnya: “Wahai Tuhanku! Ampunkanlah bagiku dan bagi kedua ibu bapaku, serta bagi sesiapa yang masuk ke rumahku dalam keadaan beriman dan (ampunkanlah) bagi sekalian orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan (pada setiap zaman) dan janganlah Engkau tambahi orang-orang yang zalim melainkan kebinasaan.” [Surah Nuh: 28]

2. Lafaz Doa Untuk Ibu bapa Yang Dibaca Kepada Dirinya Dan Kedua Ibubapanya:

اَللَّهُمَّ اغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلِوَالِدَيْنَا وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانَا صِغَارًا

Maksudnya: “Ya Allah! ampunilah dosa kami dan dosa kedua orang tua kami dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihi kami sejak kecil.”

اَللَّهُمَّ اغْفِرْلِيْ ذُنُوْبِيْ وَلِوَالِدِيَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِيْ صِغِيْرًا

Maksudnya: “Ya Allah! ampunilah dosaku dan dosa kedua orang tuaku dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku sejak kecil.”

3. Lafaz Doa Untuk Ibu bapa Yang Dibaca Kepada Dirinya, Kedua Ibubapanya, Datuk Nenak Dan Keatas:

Untuk lafaz doa yang ketiga ini sama seperti lafaz yang kedua iaitu mendoakan untuk ramai. Tetapi bezanya adalah pada lafaz “وَلِوَالِدِيْنَا” dibaca dengan baris bawah dan bukannya dengan baris atas “وَلِوَالِدَيْنَا” sepertimana di dalam lafaz yang kedua.

اَللَّهُمَّ اغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلِوَالِدِيْنَا وَارْحَمْهُمْ كَمَا رَبَّوْنَا صِغَارًا

Maksudnya: “Ya Allah! ampunilah dosa kami dan dosa kedua orang tua kami dan kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihi kami sejak kecil.”

Justeru, bagi seseorang yang ingin mendoakan kepada ibubapanya boleh lah memilih lafaz mana yang sesuai untuk berdoa. Sebagai seorang anak yang soleh jangan lah kita lupa untuk berdoa kepada kedua ibubapa kita walaupun mereka sudah tiada.

Sumber: Mufti of federal

Baca juga: Cara Solat Jamak Qasar

Baca juga: Cara Pengambilan Garam Untuk Masakan Agar Kekal sihat

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertisements
Advertisements