Advertisements

Senarai Negara Boleh Dilawati Tanpa Perlu Kuarantin

Advertisements


Seperti sedia maklum negara kita sudah mengumumkan peralihan ke fasa endemik mulai 1 April, di mana untuk melancong ke luar negara tidak perlu lagi kuarantin bagi yang lengkap dos vaksin tetapi masih perlu melakukan ujian Covid-19 sebelum dan selepas pulang dari luar negara.

Selain itu, sebelum melancong anda harus membuat semakan dahulu syarat-syarat dan keperluan yang perlu dibuat di negara yang ingin dilawati.

Ada negara yang masih mengekalkan syarat wajib kuarantin bagi pengembara. Ada juga negara yang tidak mewajibkan kuarantin jika sudah lengkap dos vaksin tetapi hanya perlu membuat ujian Covid-19.

Menurut Perdana Menteri, Bagi negara yang masih menutup pintu sempadannya, rakyat masih boleh memanfaatkan kaedah Vaccinated Travel Lane (VTL) yang telah dipersetujui Kerajaan Malaysia dengan negara-negara yang terbabit.

Baca juga: 7 Perkara Utama Peralihan Fasa Endemik Bermula 1 April 2022

Berikut merupakan negara-negara yang tidak mewajibkan kuarantin bagi pengembara luar.

Thailand

Skim perjalanan baharu iaitu VTL yang bakal diumumkan 15 Mac akan menyaksikan sehingga enam penerbangan setiap hari antara Bangkok dan Kuala Lumpur, serta empat penerbangan antara Phuket dan Kuala Lumpur.

Bagi pengembara Malaysia, anda hanya perlu menjalani ujian PCR dua hari sebelum berlepas dari Malaysia dan ujian PCR yang ditempah sebelum tiba di Thailand oleh penginapan yang diluluskan.

100 ribu orang dalam Telegram kami berjaya terima bantuan SETIAP BULAN. Join Sekarang!

Kemboja

Tiada kuarantin diperlukan jika anda ingin melakukan perjalanan ke mana-mana di Kemboja. Malaysia dan Kemboja akan melonggarkan sekatan perjalanan berkuat kuasa 15 Mac, dengan satu laluan VTL antara Kuala Lumpur dan Phnom Penh. Akan ada dua penerbangan setiap hari, dan kemungkinan penambahan bergantung pada permintaan.

Bagi pengembara Malaysia, anda hanya perlu menjalani ujian PCR dua hari sebelum berlepas dan ujian RTK semasa tiba di Kemboja.

Singapura

Malaysia dan Singapura sudah melaksanankan skim perjalanan VTL, dan kuota hariannya telah dinaikkan sejak 14 Mac.

Bagi pengembara Malaysia, anda hanya perlu menjalani ujian PCR dua hari sebelum berlepas dan Ujian RTK yang dikendalikan sendiri tanpa pengawasan dalam masa 24 jam selepas tiba di Singapura.

Bali, Indonesia

Mulai 7 Mac, Indonesia telah membenarkan kemasukan ke Bali tanpa perlu kuarantin. Pengembara juga akan dibenarkan mendapatkan visa semasa ketibaan dan mesti menunjukkan bukti penginapan minimum empat malam. Jika semuanya berjalan lancar dengan dasar baharu itu, sekatan perjalanan ke bahagian lain di Indonesia mungkin akan diringankan.

Bagi peng n ujian: Ujian PCR mesti diambil sebelum berlepas, semasa ketibaan sementara menunggu keputusan ujian di hotel, serta pada hari ketiga ketibaan.

Australia

Mulai 21 Februari, rakyat Malaysia yang diberi vaksin sepenuhnya dibenarkan memasuki Australia tanpa pengecualian perjalanan. Walau bagaimanapun, keperluan kuarantin ditentukan oleh kerajaan Negeri dan Wilayah Australia. Dalam erti kata lain, negeri yang berbeza mempunyai dasar kuarantin yang berbeza, jadi buat kajian sebelum merancang percutian anda.

Ujian PCR mesti diambil dalam masa tiga hari sebelum penerbangan anda berlepas, atau sijil perubatan mesti ditunjukkan sebagai bukti ujian RTK negatif yang diambil di bawah pengawasan perubatan dalam masa 24 jam sebelum penerbangan anda berlepas.

Turki

Turki tidak memerlukan sebarang keputusan ujian COVID-19 negatif untuk pengembara yang diberi vaksin sepenuhnya. Bagaimanapun, rakyat Malaysia masih perlu menjalani ujian PCR yang diperlukan dua hari sebelum berlepas.

Sepanyol

Sepanyol tidak memerlukan sebarang keputusan ujian COVID-19 negatif untuk pengembara yang diberi vaksin sepenuhnya. Bagaimanapun, rakyat Malaysia masih perlu menjalani ujian PCR yang diperlukan dua hari sebelum berlepas.

Selain itu, pengembara wajib untuk mengemukakan Borang Kawalan Kesihatan semasa tiba di lapangan terbang. Borang mesti dilengkapkan dalam masa 48 jam sebelum penerbangan anda dan setelah borang diserahkan, anda akan menerima e-mel dengan kod QR yang membolehkan anda mengakses lapangan terbang destinasi.

Mexico

Mexico tidak memerlukan sebarang keputusan ujian COVID-19 negatif untuk pengembara yang diberi vaksin sepenuhnya. Bagaimanapun, rakyat Malaysia masih perlu menjalani ujian PCR yang diperlukan dua hari sebelum berlepas.

UAE

Pengembara yang diberi vaksin sepenuhnya tidak perlu mempunyai keputusan ujian COVID-19 negatif sebelum melakukan perjalanan ke Abu Dhabi, Dubai atau Sharjah. Bagaimanapun, rakyat Malaysia masih perlu menjalani ujian PCR yang diperlukan dua hari sebelum berlepas.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Advertisements
Advertisements