Advertisements

Tidak Pernah Dijangkiti Covid-19? Ini Penjelasan Doktor

Advertisements

Melihat kepada statistik jangkitan wabak Covid-19 di Malaysia menunjukkan sudah hampir mencecah 4.5 juta kes positif. Jumlah ini dilihat sangat besar dalam tempoh 2 tahun sejak wabak ini pertama dikesan di Malaysia.

Peningkatan kes jangkitan yang mendadak ini membuatkan kita lebih berhati-hati dengan mengikut segala SOP yang ditetapkan kerajaan.

Walaupun telah mengikut segala SOP, tetap juga sebilangan besar individu dijangkiti Covid-19. Namun, tanpa disedari terdapat juga segolongan individu yang langsung tidak pernah dijangkiti.

Apakah mereka tidak pernah berhadapan dengan wabah itu secara terus? Jawapan ini boleh digunakan sekiranya individu tersebut tidak pernah keluar daripada rumah.

Sebagai manusia biasa yang tidak boleh melihat wabak dengan mata kasar dan perangai manusia yang kadang-kadang alpa, pasti juga akan berhadapan dengan wabak ini secara tidak sengaja.

Namun, apakah yang membuatkan segolongan yang belum dijangkiti Covid-19 seperti kebal?

Baca juga: Senarai Terkini Kelonggaran SOP Covid-19 Mulai 1 Mei 2022

100 ribu orang dalam Telegram kami berjaya terima bantuan SETIAP BULAN. Join Sekarang!

Menurut Lindsay Broadbent, Felo Penyelidik di Pusat Pengajian Perubatan, Pergigian dan Sains Bioperubatan, Queen’s University of Belfast, memetik dari laporan Channel NewsAsia, menjelaskan satu teori mengenai punca terdapat satu golongan yang berjaya mengelakkan jangkitan.

Menurut Broadbent, walaupun mereka terdedah kepada virus, ia gagal mewujudkan jangkitan walaupun selepas virus itu masuk ke saluran pernafasan.

Ini mungkin disebabkan oleh kekurangan reseptor yang diperlukan untuk SARS-CoV-2 mendapatkan akses kepada sel.

“Apabila dijangkiti, terdapat perbezaan dalam tindak balas imun seseorang individu terhadap SARS-CoV-2 yang memainkan peranan dalam menentukan tahap gejala.”

Ada kemungkinan bahawa tindak balas imun yang cepat dan kuat boleh menghalang virus daripada mereplikasi ke tahap yang lebih teruk pada peringkat pertama.

Baca juga: Fasa Peralihan Ke Endemik- Amalkan Langkah Cegah Covid-19

“Keberkesanan tindak balas imun terhadap jangkitan sebahagian besarnya ditentukan oleh umur dan genetik. Gaya hidup sihat pasti membantu.

“Sebagai contoh, kita tahu bahawa kekurangan vitamin D boleh meningkatkan risiko jangkitan tertentu.

“Tidak mendapat tidur yang cukup juga boleh memberi kesan buruk terhadap keupayaan tubuh kita untuk melawan patogen yang menyerang,” katanya dalam artikel di The Conversation, terbitan Channel NewsAsia.

Para saintis yang mengkaji punca utama COVID-19 yang teruk telah mengenal pasti faktor genetik dalam hampir 20 peratus kes kritikal.

Sama seperti genetik boleh menjadi salah satu faktor penentu tahap penyakit, susunan genetik juga mungkin memegang kunci kepada ketahanan terhadap jangkitan SARS-CoV-2.

Terdapat juga kemungkinan bahawa jangkitan sebelumnya dengan jenis koronavirus lain mengakibatkan imuniti reaktif silang. Dalam hal ini, sistem imun mungkin mengenali SARS-CoV-2 sebagai serupa dengan virus yang pernah menyerang dan menggerakkan tindak balas imun.

Terdapat tujuh koronavirus yang menjangkiti manusia; empat yang menyebabkan selesema biasa dan masing-masing satu menyebabkan SARS (sindrom pernafasan akut teruk), MERS (sindrom pernafasan Timur Tengah) dan COVID-19.

Jika anda berjaya mengelakkan jangkitan COVID-19 setakat ini, mungkin anda mempunyai imuniti semula jadi terhadap jangkitan SARS-CoV-2, atau mungkin anda sekadar bernasib baik.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.