Advertisements

Tips Berpuasa Untuk Penghidap Diabetes

Advertisements

Bulan Ramadhan merupakan bulan yang ditunggu-tunggu oleh umat Islam kerana bulan ini adalah bulan yang berkat dan pahala digandakan bagi setiap ibadat yang dilakukan.

Selain keseronokan beribadat, antara perkara yang menyeronokkan ketika bulan Ramadhan adalah berbuka puasa. Ini kerana ketika waktu berbukalah bermacam resepi masakan dicuba dan juadah dihidangkan untuk berbuka bersama keluarga.

Walaupun begitu, bagi sesetengah orang yang menghidap penyakit serius seperti diabetes, tidak semua makanan boleh dimakan walaupun ianya hanya sebulan sekali.

Kesihatan pesakit diabetes mestilah diutamakan bagi mengelakkan kemudaratan pada diri lebih-lebih lagi apabila nak sambut bulan Syawal nanti.

Jadi apakah tips berpuasa untuk penghidap penyakit diabetes ini untuk memastikan khasiat yang cukup? Mari kami kongsikan.

Amal Pemakanan Yang Sihat Dan Seimbang

Walaupun di bulan Ramadhan pelbagai masakan dan juadah jual di bazar bagi menjamu orang ramai, bagi penghidap penyakit diabetes anda tidak boleh rambang mata. Anda perlu mengekalkan pemakanan dan diet yang seimbang.

100 ribu orang dalam Telegram kami berjaya terima bantuan SETIAP BULAN. Join Sekarang!

Antara cara-caranya ialah:

 1. Mengambil jumlah kalori harian yang mencukupi.
 2. Termasuk karbohidrat berserat tinggi, protein, buah-buahan dan sayur-sayuran pada waktu sahur dan iftar, elakkan pengambilan pencuci mulut yang terlalu manis.
 3. Lewatkan waktu bersahur, sejurus sebelum bermulanya tempoh berpuasa.
 4. Pilih snek yang lebih sihat (contoh: sepotong buah, segenggam kekacang atau sayur-sayuran) untuk dimakan antara hidangan makanan, ataupun memasuki formula khusus diabetes sebagai snek.

Baca juga: Tips Berpuasa Untuk Ibu Menyusu

Minum Air Secukupnya (8 Gelas Sehari)

Walaupun sewaktu berpuasa tidak boleh minum disiang hari, anda mesti mengekalkan meminum 8 gelas sehari untuk kekal hidrasi. Antara waktu-waktu yang boleh anda minum untuk mendapatkan 8 gelas sehari ialah:

 1. 1 gelas setelah bangun sahur.
 2. 1 gelas selepas sahur.
 3. 1 gelas saat berbuka puasa.
 4. 1 gelas setelah sholat maghrib.
 5. 1 gelas setelah makan malam.
 6. 1 gelas setelah sholat isya.
 7. 1 gelas setelah sholat tarawih.
 8. 1 gelas sebelum tidur.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.