Advertisements

Idea Baju Merdeka Buat Anda Sempena Bulan Kemerdekaan

Sempena bulan kebangsaan ini, banyak sekolah-sekolah di Malaysia telah menjalankan pertandingan baju merdeka, di mana, para pelajar dan ibu bapa mereka di beri peluang untuk menunjukkan kekreatifan mereka dalam mencipta pakaian bertemakan kemerdekaan.

Selalunya, baju-baju ini di hasilkan menggunakan bendera jalur gemilang, atau kain, yang mengandungi empat warna yang melambangkan negara iaitu warna kuning, biru, merah dan putih.

Pertandingan peragaan baju kemerdekaan ini dilakukan bagi meraikan Hari Kemerdekaan yang bakal tiba tak lama lagi dan dalam masa yang sama untuk memupuk semangat cinta akan negara dalam diri kanak-kanak ini.

Berikut kami kongsikan kepada anda idea yang boleh anda ikuti jika anda atau anak anda menyertai pertandingan peragaan baju merdeka ini. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lagi.

Idea Baju Merdeka

Bagi anda yang mempunya anak-anak yang bakal menyertai pertandingan peragaan baju merdeka anda boleh memilih untuk mereka pakaian berdasarkan tema-tema pakaian di bawah:

Kanak-Kanak Perempuan

Bagi kanak-kanak perempuan berikut merupakan antara contoh pakaian merdeka yang boleh anda peragakan sempena bulan kemerdekaan ini.

1. Tun Teja

2. Baju Kurung

3. Dress

Kanak-Kanak Lelaki

Bagi kanak-kanak lelaki berikut merupakan antara contoh pakaian merdeka yang boleh anda peragakan sempena bulan kemerdekaan ini.

1. Pahlawan Bertanjak

2. Superhero

3. Baju Melayu

Idea Baju Merdeka Dewasa

Bukan kanak-kanak sahaja yang boleh memperagakan pakaian bertemakan ciri-ciri kemerdekaan ini. Orang dewasa yang berminat juga boleh turut serta memakai pakaian ini sempena bulan kemerdekaan.

Anda boleh menjadikan idea di bawah sebagai panduan mereka baju merdeka anda:

Jadi tunggu apa lagi, jangan lepaskan peluang anda untuk meragakan baju merdeka ini sempena bulan kebangsaan ini.

NOTA: Namun diingatkan peragaan baju yang menggunakan jalur gemilang hanya dibenarkan sewaktu bulan kebangsaan sahaja. Pada bulan lain ia tidak dibenarkan.

Baca juga: Sajak Kemerdekaan Hasil Penulisan Tokoh Bahasa Negara

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.