Advertisements

Baucar Buku Kita Selangor Buat 1,000 Mahasiswa Terpilih

Kerajaan negeri Selangor telah mula memenuhi janji mereka dalam Tekad Kita Selangor pada tahun ini dengan pemberian insentif, bantuan kewangan, kenaikan pendapatan, pengecualian cukai dan baucar buku buat anak Selangor.

Manfaat ini merupakan antara janji kerajaan negeri Selangor yang terdapat dalam manifesto mereka sewaktu mereka bertanding bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Selangor pada tahun 2023.

Bagi anda yang berminat untuk mengetahui lebih lagi tentang baucar buku ini, anda boleh teruskan pembacaan anda sehingga ke penghujung artikel ini.

Apa itu “e-Baucar Buku Kita Selangor” ?

Pada 06 November 2023 yang lepas, Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Amirudin Shari telah merasmikan pemberian bantuan e-baucar buku buat 1,000 Mahasiswa Selangor yang berkelayakan.

Menurut Menteri Besar Selangor itu, inisetif ini telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor, bagi membentuk generasi masyarakat yang terbina dengan ilmu pengetahuan dan bakal diteruskan bagi tahun-tahun berikutnya.

Melalui insentif pemberian baucar ini, para pelajar yang berkelayakan akan berpeluang untuk membeli buku-buku ilmiah bagi pendidikan mereka melalui platform Perbadanan Kota Buku yang merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Seramai 1,000 Mahasiswa kelahiran Selangor yang menepati kriteria sebagai golongan sasaran serta asnaf dan menuntut di IPTA dan IPTS terpilih akan menerima baucar sebanyak RM200 ini.

Baucar Buku

Penerima e-Baucar

Penerima e-Baucar berjumlah RM200 ini adalah anak Selangor yang menepati kriteria sebagai golongan sasaran serta asnaf dan menuntut di salah satu IPTA dan IPTS di bawah:

  • Pusat Pembangunan Kemahiran Teknikal Selangor (STDC)
  • Universiti Selangor (Unisel)
  • Universiti Islam Selangor (UIS)
  • Universiti Teknologi Mara (UiTM).
  • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
  • Universiti Putra Malaysia (UPM)
  • Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA)
  • Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
  • Universiti Multimedia (MMU)

Dapatkan rak buku dengan reka bentuk yang cantik dan harga yang berpatutan di sini.

Cara Penebusan Baucar Buku

Bagi pelajar yang memenuhi syarat kelayakan dan berjaya menerima bantuan e-baucar ini anda boleh melakukan pembelian atau menebus e-baucar ini secara digital menerusi pautan https://mall.bookcapital.com.my/ milik Perbadanan Kota Buku.

Baucar buku

Tarikh Akhir Penebusan

Bagi anda yang telah menerima baucar ini, pastikan anda melakukan penebusan baucar sebelum 31 Disember tahun 2023. Penggunaan baucar selepas tarikh tersebut adalah tidak sah.

Baca juga: Cuti Sekolah 2024 : Cuti Perayaan, Cuti Penggal & Takwim KPM

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.