Advertisements

MSSM 2023: Takwim Kejohanan Fasa 1 – 4

Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) 2023 merupakan satu kejohanan peringkat tinggi yang berlaku di peringkat sekolah di antara para atlet yang terdiri pada para pelajar yang telah melepasi kejohonan pada peringkat daerah (MSSD) dan negeri (MSSN).

Kejohanan ini akan dijalankan setiap tahun bagi mencari atlet terbaik. Oleh itu, pihak MSSM telah menyediakan takwim bagi kejohonan MSSM bagi tahun 2023.

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan MSSM ini teruskan pembacaan anda sehingga ke penghujung artikel.

Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM)

Majlis Sukan Sekolah Sekolah Malaysia Persekutuan Tanah Melayu telah ditubuhkan pada tahun 1958 melalui satu mesyuarat yang dipengerusikan oleh Ketua Penasihat Persekutuan Tanah Melayu dan dianggotai oleh semua Ketua Pegawai Pelajaran Negeri.

Selepas tertubuhnya Negara Malaysia pada tahun 1963, Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia telah ditukarkan nama kepada Majlis Sukan Sekolah Malaysia atau lebih dikenali sebagai MSSM. 

Bagi memperkasakan MSSM, ia telah diletak dibawah Akta Pelajaran 1961 dan dibawah kuasa Menteri Pelajaran.

Tujuan asal penubuhan MSSM adalah untuk mengamalkan konsep sukan untuk kecemerlangan selaras dengan Dasar Sukan Negara.

Pada 6 April 2009, MSSM telah diwarta kerajaan Seri Paduka Bagida dan diterbitkan dengan kuasa mengikut Akta Pendidikan 1996.  

Jenis-Jenis Sukan Yang Dipertandingkan Bagi Tahun 2023

Dibawah merupakan senarai sukan-sukan yang bakal dipertandingkan dalam MSSM tahun ini.

Takwim Kejohanan MSSM 2023

Untuk pengetahuan semua kejohanan MSSM kali ini akan dibahagikan kepada empat (4) Fasa dengan fasa pertama (1) bermula dengan aktiviti merentas desa pada 13 Julai 2023 dan fasa terakhir (4) berakhir pada 20 Oktober 2023 dengan sukan Olahraga.

*Nota: Dibawah merupakan perincian kejohonan MSSM 2023 bagi setiap jenis sukan dari fasa satu (1) sehingga fasa empat (4)

MSSM 2023
MSSM 2023

Peraturan Am MSSM 2023

Dibawah merupakan peraturan Am yang perlu diikuti oleh setiap individu yang berkenaan bagi kejohanan MSSM ini.

Untuk peraturan khas bagi setiap jenis sukan yang dipertandingkan boleh lihat di laman rasmi MSSM 2023 di pautan ini: https://sites.google.com/moe-dl.edu.my/mssm2023/peraturan

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut berkenaan Kejohanan Majlis Sukan Sekolah Malaysia (MSSM) 2023, anda boleh melayari laman rasmi mereka di pautan berikut: https://sites.google.com/moe-dl.edu.my/mssm2023/takwim

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.