Advertisements

Krismas 2023 : Sejarah Perayaan dan Tarikh Cuti Umum

PENTING: TARIKH CUTI UMUM BAGI PERAYAAN SAMBUTAN HARI KRISMAS 2023

Sambutan hari Krismas, merupakan satu sambutan perayaan yang diraikan oleh penganut agama Kristian di seluruh negara bagi memperingati hari kelahiran Yesus Kristus.

Pada perayaan ini, penganut agama kristian akan pergi ke gereja bagi memperingati sejarah kehidupan Yesus. Mereka juga akan bertukar-tukar hadiah, menyanyi karol dan berkongsi hidangan sewaktu perayaan ini.

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan Hari Krismas 2023 ini, teruskan membaca artikel ini sehingga ke penghujung.

Apa itu Krismas?

Krismas merupakan satu perayaan terbesar dalam agama Kristian yang dilaksanakan setiap tahun pada 25 Disember di Seluruh Dunia. Perayaan ini dilaksanakan bagi meraikan hari kelahiran Yesus, yang merupakan

Sambutan Hari Krismas ini telah bermula pada abad ke-4 apabila gereja awal pada abad tersebut membuat keputusan untuk meraikan kelahiran Yesus. Pihak gereja telah memilih tarikh 25 Disember ini sebagai tarikh rasmi rasmi sambutan Krismas ini.

Selama berabad-abad, tradisi sambutan Krismas ini telah berkembang, menggabungkan unsur-unsur daripada pelbagai budaya dan wilayah. Hari ini, Krismas disambut sebagai cuti keagamaan dan acara kebudayaan perayaan yang menyatukan orang ramai dalam semangat memberi dan kegembiraan.

Tarikh Cuti Umum Krismas 2023

Secara umumnya, sambutan Hari Krismas ini diraikan setiap tahun di Malaysia pada 25 Disember, dan pada tahun ini tarikh tersebut telah jatuh pada hari Isnin. Oleh itu bagi negeri yang bekerja pada hari tersebut cuti umum akan diberikan pada hari perayaan ini.

Sambutan Perayaan Krismas

Sambutan perayaan hari Krismas ini diraikan dengan pelbagai cara mengikut adat dan budaya sesebuah negara. Berikut merupakan antara perkara yang dilakukan oleh penganut agama Kristian sewaktu meraikan perayaan ini:

 1. Menghadiri Perkhidmatan Gereja: Bagi penganut Kristian, menghadiri kebaktian gereja Malam Krismas atau Hari Krismas merupakan bahagian penting dalam perayaan itu.
 2. Menghiasi Rumah: Penganut agama kristian akan menghiasi rumah dengan hiasan perayaan, termasuk pokok Krismas, lampu, perhiasan dan kalungan bunga.
 3. Bertukar Hadiah: Bertukar hadiah dengan keluarga dan rakan-rakan merupakan tradisi yang diilhamkan oleh hadiah yang dibawa kepada bayi Yesus oleh Orang Majus.
 4. Kongsi Hidangan Perayaan: Sediakan atau nikmati hidangan Krismas istimewa, yang mungkin termasuk ayam belanda panggang, ham atau hidangan tradisional lain.
 5. Menyanyi lagu Krismas Karol: Lagu-lagu Krismas karol iaitu lagu-lagu pujian merupakan satu tradisi yang kebiasaannya dinyanyikan pada hari Krismas itu sendiri atau semasa musim cuti Krismas.
krismas 2023

Idea Hadiah Krismas 2023

Berikut kami kongsikan idea hadiah Krismas 2023 yang boleh anda berikan kepada keluarga dan sahabat handai:

 1. Alat Solek
 2. Mug
 3. Jam tangan
 4. Aksesori Wanita (Gelang, rantai, subang, dll)
 5. Minyak wangi
 6. laptop
 7. Dompet
 8. Kasut
 9. Basikal
 10. Lego

Baca juga: Cuti Tahun Baru 2024 dan Sambutan Malam Ambang Tahun Baru

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.