Advertisements

Bantuan Raya FELDA 2019: RM300 + Tunggakan Pinjaman Sara Hidup

Berita baik buat peneroka FELDA. Perdana Menteri telah pun mengumumkan akan membuat bayaran RM300 sebagai Bantuan Raya FELDA 2019.

Bantuan khas Aidilfitri tersebut akan dibayar beserta tunggakan Pinjaman Sara Hidup dan Pendahuluan Hasil (SH & PDH) kepada peneroka yang terlibat.

Bayaran akan dibuat dengan kadar segera sebelum hari raya.

Baca: Bonus Raya Penjawat Awam 2019

Bantuan Raya FELDA 2019

Berikut kenyataan akhbar rasmi tentang status pembayaran Bantuan Raya FELDA:

TOKYO: Berita baik untuk sejumlah 112,635 peneroka di bawah skim Felda apabila Kerajaan Malaysia akan menghulurkan bantuan Aidilfitri sebanyak RM300 setiap orang.

Perkara itu disahkan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dalam satu sidang media khas bersama wartawan Malaysia bagi merumuskan lawatan kerja beliau selama tiga hari ke Jepun, yang berakhir hari ini.

Dr Mahathir berkata, bantuan itu, yang keseluruhannya berjumlah RM34 juta, telah dimuktamadkan memandangkan masalah kewangan yang dihadapi peneroka Felda ketika ini, ekoran tempoh yang lama diperlukan untuk pokok kelapa sawit menghasilkan buah.

“Ya, kami akan memberi (bantuan) kepada mereka. Kerajaan akan membelanjakan RM30 juta, tetapi memandangkan mereka sedang menghadapi masalah, maka kami sanggup berbuat demikian.

“Tetapi golongan peneroka haruslah ‘deliver’. Jangan mengambil buah yang mereka tidak tanam,” katanya lagi.

Semalam tular sepucuk surat rasmi kerajaan, ditandatangani Ketua Setiausaha Kementerian Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Yatimah Sarjiman dan ditujukan kepada Pengarah Besar Felda Datuk Dr Othman Omar bertarikh 30 Mei, yang menyatakan bahawa Mesyuarat Jemaah Menteri pada 29 Mei lepas memutuskan bantuan berkenaan.

Pada masa yang sama, surat itu menyebut, Felda juga dipohon membuat pembayaran tunggakan Pinjaman Sara Hidup dan Pendahuluan Hasil (SH & PH) kepada peneroka terlibat.

Menurut surat itu, Felda diminta membuat pembayaran secepat mungkin sebelum menjelangnya Hari Raya Aidilfitri.

Sementara itu, Dr  Mahathir juga mengingatkan peneroka Felda agar tidak menjual buah kelapa sawit kepada peraih lain yang tidak diiktiraf, semata-mata demi mengaut keuntungan lebih.

“Kerajaan memberi bantuan, dan sebenarnya ia berbentuk pinjaman. Akhirnya, apabila pokok itu menghasilkan buah, kita mengharapkan ia akan dihantar ke kilang yang sesuai, tetapi mereka menghantarnya ke kilang lain, dan mengambil duit. Itu adalah salah,” katanya lagi.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.