tiket flight murah

Cara-Cara Beli Tiket Flight Murah & Promo AirAsia Terkini 2019

Nak travel hujung tahun ni?

Jom kami kongsikan cara-cara beli tiket flight murah dan promo AirAsia terkini 2019 yang menawarkan 5 juta tempat duduk pada serendah RM12 sahaja!

Tempahan boleh dibuat bermula 11-17 Mac untuk penerbangan pada 1 September 2019 – 2 Jun 2020.

airasia promo 2019

Jika anda lebih gemar bercuti di semenanjung sahaja, pastikan anda baca: Tempat Menarik di Langkawi dan Tempat Menarik di KL ini.

Cara Beli Tiket Flight Murah

cara beli tiket flight murah

Bonus! Jimat Berganda Dengan BigPay

Siapa nak jimatkan duit time beli tiket flight Air Asia, boleh beli pakai kad Big Pay ni. Selama ni kita rugi kalau beli pakai kad debit/kredit. Tiket dah murah, tapi last sekali kena caj RM16 sampai RM144 kat processing fee kan?

Pakai kad ni, Air Asia TAK CAJ PROCESSING FEE. Cuma bayar harga tiket.

Paling best, duit kita kat dalam tu boleh buat shopping Lazada, Shoppe, isi minyak kereta, beli barang kat Tesco, Giant apa semua. < termasuk semua kedai yang ada logo mastercard> Takde expiry date, dan boleh dapat Big Point lagi. Top up je dapat point, beli barang/tiket dapat point lagi, sape nak bagi mcm tu?

Utk big point AA:
1. Every reload of RM 50= 1 big point
2. Every transaction of RM 20= 1 big point
3. Shopping overseas setiap RM 1 dapat 2 point.

Banyak points = tiket murah 😁

Sekarang lagi best, kalau sape daftar, AA bagi free RM10 dengan syarat kena masuk promo code:: 6P08UL1JQP

Penting untuk traveler, Exchange rate di luar negara bergantung rate semasa, so sangat berbaloi untuk shopping! Boleh la borong2 banana uyu di lotte & skincare di myeondong 😉

Pengeluaran di atm luar negara caj RM10 sahaja! Jimat kan?? & tidak perlu call bank untuk activate pengeluaran antarabangsa

MACAMANA NAK BUAT KAD NI?Oooo senang je, tak sampai 5 minit pun:

STEP 1
Mula-mula install apps *BIGPAY* kat dalam Play Store atau App Store

STEP 2
Lepas tu apply kad BigPay ni guna handfon kita je

STEP 3
Masukkan kod ni 6P08UL1JQP untuk claim *RM10 PERCUMA* dari Air Asia. Tak ambik ni rugi la, siapa nak bagi duit free?

STEP 4
Dah selesai semua, top up RM20 untuk aktifkan kad. Top up ni boleh guna kad kredit or online banking. Dah settle.
*Once activate, dalam account ada RM10(referral code)+RM20 =RM30

STEP 5
Kad tu dia akan pos ke alamat kita, dlm 5 – 7 hari bekerja dah sampai, tak payah bayar apa-apa utk pos. Tunggu je kad sampai kat rumah sambil goyang kaki.

Tak perlu pergi bank, atau pergi mana-mana kaunter untuk nak buat kad ni. Mudah sangat

1. Awal vs Akhir

Air Asia vs Malaysia Airlines
Air Asia = tempah awal (6-12 bulan)
Malaysia Airlines = tempah akhir (kurang dari 1 bulan)

2. Kejar Harga BUKAN Kejar Destinasi

cara beli tiket kapal terbang murah

Ingin merasai pengalaman berada di Jepun? Mengapa perlu memilih Tokyo (RM329) daripada Osaka (RM299)? Hakikatnya setiap destinasi penerbangan mempunyai keunikan dan kelebihan yang tersendiri. Jadi, mengapa memilih destinasi yang lebih mahal?

3. Hukum ‘Hari & Masa’ Penerbangan

Memilih penerbangan pada hari Selasa, Rabu atau Khamis lebih murah berbanding penerbangan pada hari Isnin, Jumaat, Sabtu atau Ahad

Bergantung kepada destinasi, penerbangan awal pagi dan lewat malam lebih murah berbanding pada masa-masa lain di dalam sehari.

4. Media Sosial, Laman Sesawang Rasmi Operator Penerbangan

beli tiekt flight murah

Jangan malu dan segan untuk mengikuti media sosial & laman sesawang syarikat penerbangan seperti di Facebook, Twitter untuk maklumat terkini promosi yang diberikan.

5. Hukum ‘Bas Lompat’

pakej percutian bajet 2018

Seperti konsep ‘bas lompat’ yang jauh lebih murah, tiket penerbangan juga mempunyai konsep yang sama. Bergantung kepada anda untuk ‘membeli masa’ anda dengan mengambil penerbangan terus atau penerbangan yang mempunyai beberapa hentian.

6. Pelanggan Setia Hujung Nyawa

tiket flight murah

Setiap kesetiaan yang dicurahkan pasti ada ‘bayarannya’. Kesetiaan kepada sesuatu syarikat penerbangan pastinya akan lebih berbaloi apabila kita memdapat mata ganjaran, keistimewaan penumpang dan lain-lain.

7. 12 Tengah Malam

Ramai yang sudah tahu bahawa pada masa-masa yang tertentu syarikat-syarikat penerbangan akan membuka promosi online mereka. Kerana itulah ramai yang tidak tidur malam kerana promosi ini hanya akan bermula pada 12 tengah malam.

8. Lapangan Terbang Alternatif

Ramai yang tidak tahu bahawa Bandara Adisumormo (Solo) dengan Bandara Adisujipto (Yogyakarta) hanya terpisah dengan 30 minit perjalanan.

Jika dilihat pada promosi di bawah, tiket penerbangan KL ke Yogyakarta berharga RM79 berbanding KL ke Solo RM59. Kos di antara Solo ke Yogya pula adalah serendah RP10 ribuan (RM4).

9. Hukum +- 1 Hari

Bagi kelonggaran pada hari berlepas dan hari pulang dari bercuti. Banyak kemungkinan yang tiket hari sebelum atau hari selepas adalah lebih rendah

10. Hukum ‘Satu Arah’

Apabila kita menempah tiket, syarikat penerbangan tahu yang kita pasti akan pulang. Jadi pada masa inilah kita akan di’pau’ oleh syarikat-syarikat ini.

Jadi, untuk ‘mengelabui mata’ pihak syarikat, kita boleh menempah promosi satu arah dan kemudiannya kita menempah pula tiket penerbangan balik.

Hakikatnya memang segala cara ini renyah dan menyusahkan tetapi atas usaha kita ini kita mungkin dapat menjimatkan kos tiket penerbangan yang sememangnya adalah kos utama dalam setiap perjalanan.

Untuk lokasi pelancongan menarik di Malaysia, layari Tourism Malaysia.