Advertisements

Kad Perak Sejahtera: Bantuan Kerajaan Negeri

Kad Perak Sejahtera atau sebelum ini lebih dikenali sebagai Kad Perak Prihatin merupakan salah satu inisiatif kerajaan negeri Perak dalam membantu dan meringankan beban rakyat B40 di negeri tersebut.

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan manfaat, kegunaan dan cara untuk mendapatkan Kad Perak Sejahtera ini, teruskan membaca artikel ini sehingga ke penghujungnya.

Apa itu Kad Perak Sejahtera?

Kad Perak Prihatin merupakan salah satu inisiatif kerajaan negeri Perak dalam membantu rakyat mereka daripada golongan B40.

Kad ini telah mengalami penjenamaan semula kepada Program Bantuan Kad Perak Sejahtera pada tahun ini.

Program ini dijalankan bagi meringankan kos sara hidup melalui bantuan kewangan daripada Perak Sejahtera, di mana mereka akan mendapat akses kepada pembelian barangan asas (makanan) dan penjagaan kesihatan.

Melalui program ini, penerima bantuan yang layak, boleh melakukan pembelian barangan asas dan penjagaan kesihatan di klinik panel dan pasar raya berdaftar dengan hanya menggunakan kad yang telah disediakan.

Program ini telah dilaksanakan bermula daripada tahun 2019 di mana seramai 17,000 penerima telah menerima manfaat daripada pelaksanaan program ini.

Bagi terus membela dan memastikan kebbajikan rakyat di negeri Perak terus dipertingkatkan Kerajaan Negeri Perak telah meneruskan pelaksanaan program ini yang memanfaatkan 20,000 orang penerima pada tahun 2020 dan 2021.

Manfaat Program

Program Kad Perak ini mempunyai banyak manfaat yang mampu membantu dalam meringankan beban perbelanjaan golongan B40 di negeri tersebut.

Menerusi program ini, para penerima Program Kad Perak Sejahtera, akan memperoleh kemudahan kewangan sebanyak RM 90.00 sebulan bagi pembelian barangan keperluan asas yang tersenarai seperti dalam gambar di bawah sahaja:

kad perak sejahtera
Senarai barang keperluan asas yang diluluskan

Bagi penerima Program Perak Sejahtera ini, pembelian barangan keperluan asas tersebut hanya boleh dilakukan di kedai dan pasar raya yang hanya terdapat dalam senarai yang di sediakan di fail pdf di bawah:

Selain manfaat makanan, penerima bantuan melalui program ini juga akan menerima manfaat kesihatan iaitu sebanyak RM75.00 untuk setiap kali rawatan, dan had pembiayaan kesihatan ini untuk satu tahun adalah RM150.00.

Seperti manfaat makanan, manfaat kesihatan juga boleh digunakan hanya di klinik-klinik terpilih.

Di pautan yang disediakan ini terdapat senarai klinik panel yang menerima Kad Perak Sejahtera ini: https://secure.perakprihatin.com/site/provider-locator

Syarat Kelayakan

Untuk menjadi penerima Program Perak Sejahtera ini anda perlulah melihat sama ada anda layak atau tidak untuk menerima bantuan tersebut terlebih dahulu.

Syarat kelayakan menerima bantuan ini adalah:

  1. Warganegara Malaysia
  2. Lahir di Perak atau menetap di Negeri Perak melebihi 10 tahun.
  3. Pemilih Berdaftar di Negeri Perak
  4. Pendapatan isi rumah bawah RM 2,000 sebulan

Selain itu, untuk semak kelayakan, anda juga boleh pergi ke pautan ini https://member.perakprihatin.com/site/login dan masukkan no. kad pengenalan anda.

Cara Mendaftar Program Kad Perak Sejahtera

Untuk mendaftar bagi program ini anda boleh mengambil borang di jabatan berikut:

  1.  Pejabat Ahli Dewan Negeri / Penyelaras Dewan Negeri
  2. Pejabat Ahli Parlimen / Penyelaras Parlimen
  3. Pejabat Ketua-Ketua Kampung Tradisi, Kampung Baru, Kampung Bagan, Ketua Komuniti India, Pejabat Ahli Majlis
  4. Pusat Wanita Berdaya

Atau boleh memuat turun borang dari laman web www.perakprihatinmakanan.com.my 

Cara Pengaktifan Kad

Setelah mendaftar dan memperoleh kad tersebut, anda perlu melakukan pengaktifan kad sebelum anda boleh menggunakannya.

Pengaktifan kad ini boleh dilakukan di pautan berikut: https://www.perakprihatin.com/pengaktifan-kad

Anda boleh memilih untuk mengaktifkan kad secara atas talian atau melalui pusat panggilan.

Untuk mengaktifkan kan menerusi atas talian anda boleh pergi ke pautan ini https://kiplepay.com/cards/card-activation/pp dan mengisi maklumat yang diminta sebelum menekan butang “Hantar”

Cara Penggunaan Kad Perak Sejahtera

Cara penggunaan kad ini bagi manfaat makanan dan manfaat kesihatan boleh dilihat dalam infografik ringkas yang telah disediakan:

Manfaat Makanan
Manfaat Kesihatan

Pertanyaan dan Maklumat Tambahan

Sebarang pertanyaan mengenai status permohonan bantuan atau maklumat tambahan berkenaan Kad Perak Sejahtera boleh diperoleh dengan menghubungi:

Pusat panggilan perkhidmatan: 1800 22 6600

Sekretariat Pembangunan Wanita dan Masyarakat Negeri Perak (Wanita Perak):

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.