Advertisements

Starlink Malaysia: Pakej Internet, Harga dan Cara Melanggan

Starlink ialah satelit internet yang dikendalikan oleh syarikat aeroangkasa Amerika SpaceX, yang dicipta bagi menyediakan liputan akses Internet satelit ke lebih 60 negara dan baru-baru ini ia telah melebarkan sayapnya ke Malaysia.

Syarikat ini telah menerima Lesen Kemudahan Rangkaian dan Pembekal Perkhidmatan setelah berlakunya pertemuan di antara Elon Musk dan Perdana Menteri Malaysia secara virrtual pada 14 Julai yang lepas.

Berikut kami kongsikan pakej internet yang ditawarkan oleh Starlink kepada masyarakat di Malaysia. Teruskan membaca sehingga ke penghujung artikel bagi mengetahui lebih lagi tentang pakej internet ini.

Seperti yang dimaklumkan di bahagian sebelum ini, pertemuan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Elon Musk yang merupakan CEO SpaceX pada 14 Julai telah membuahkan hasil yang sangat memberansangkan.

Melalui perbincangan mereka ini, SpaceX telah berjaya mendapatkan Lesen Kemudahan Rangkaian dan Pembekal Perkhidmatan bagi menyediakan perkhidmatan internet di Malaysia.

Starlink adalah perkhidmatan internet yang bakal disediakan oleh SpaceX di Malaysia. Ia merupakan buruj satelit pertama dan terbesar di dunia yang menggunakan orbit Bumi untuk menyampaikan internet jalur lebar yang mampu menyokong penstriman, permainan dalam talian, panggilan video dan banyak lagi.

Perkhidmatan internet yang disediakan oleh Starlink ini sangat sesuai bagi kawasan-kawasan terpencil dan kawasan luar bandar yang tidak mempunyai atau sukar meperoleh sambungan internet.

Starlink-1

Pakej dan Harga Langganan

Bagi anda yang berminat untuk melanggan internet bersama Starlink ini, terdapat dua pilihan langganan yang boleh anda pilih mengikut kesesuaian kawasan dan tujuan penggunaan anda.

Menurut SpaceX, anda boleh mengharapkan untuk melihat kelajuan muat turun sekitar 100Mbps bagi kedua-dua versi.

Untuk pengetahuan anda perkhidmatan ini tidak disertakan sekali dengan kontrak. Pembeli juga perlu memasang sendiri perkakasan dan kit permulaan yang bakal diberikan sekali dengan pembelian tersebut.

Dua versi yang boleh anda pilih adalah:

 1. Versi Standard
  • Dijual dengan harga RM2,300.
  • Sesuai untuk pengguna kediaman dan aplikasi internet setiap hari.
  • RM220 sebulan untuk servis.
 2. Versi Berprestasi Tinggi
  • Dijual dengan harga RM11,613
  • Buat pengguna kuasa tinggi dan aplikasi perusahaan.
  • RM220 sebulan untuk servis.

NOTA : Kit berprestasi tinggi menawarkan rintangan cuaca yang lebih baik, kelajuan tiga kali lebih baik pada suhu melebihi 35°C dan jarak penglihatan yang lebih baik, terutamanya di kawasan yang mempunyai halangan yang tidak dapat dielakkan.

Anda boleh mencuba perkhidmatan internet Starlink selama 30 hari dan memulangkan perkakasan untuk bayaran balik penuh jika mereka tidak berpuas hati dengannya.

Cara melanggan Starlink

Starlink

Bagi anda yang berminat untuk melanggan pakej internet bersama Starlink ini anda boleh melakukan tempahan dengan cara berikut:

 1. Pergi ke laman rasmi Starlink
 2. Masukkan alamat anda.
 3. Lengkapkan maklumat anda dan maklumat penghantaran
 4. Lakukan Pembayaran.

NOTA: Sebanyak RM100 akan di caj kepada pelanggan bagi kos penghantaran dan pengendalian. Masa penghantaran dijangka antara satu hingga dua minggu.

Maklumat Lanjut

Bagi anda yang menginginkan maklumat tambahan berkenaan Starlink ini, anda boleh mendapatkan terus maklumat berikut di laman rasmi mereka iaitu di pautan berikut: https://www.starlink.com/

Baca juga: Pakej 5G Rahmah Buat B40 : Data Internet 60GB & Telefon RM240

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.