Advertisements

UPTVET: Permohonan Kursus TVET Sesi Januari 2024

UPTVET- PERMOHONAN BAGI SESI JANUARI 2024 BAKAL DIBUKA PADA 30 OKTOBER 2023

Sebelum ini, semua proses permohonan tidak kira untuk kemasukan ke Universiti Awam atau institusi Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) semuanya telah diletak di bawah Unit Pengambilan Universiti (UPU).

Namun begitu, mulai 30 Oktober 2023 ini, semua pengambilan bagi pelajar yang berminat untuk menyambung pelajaran di Institusi Latihan Teknikal dan Vokasional perlu dilakukan melalui Unit Pengambilan TVET.

Bagi anda yang berminat untuk menyambung pelajaran di Institusi Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) ini, pastikan anda terus bersama kami sehingga ke penghujung artikel untuk mengetahui lebih lagi tentang hal ini.

Apa itu TVET?

Penubuhan institusi TVET bermula pada tahun 1964 dengan penubuhan Pusat Latihan Perusahaan Kuala Lumpur yang kini dikenali sebagai Institut Latihan Perindustrian Kuala Lumpur, Kementerian Sumber Manusia bertujuan melaksanakan program National Apprenticeship Scheme (NAS) yang diambil alih daripada Kementerian Pelajaran pada ketika itu.

Seterusnya, Angkatan Belia Pelopor Negara yang kini dikenali sebagai Institut Kemahiran Belia Negara Dusun Tua, Kementerian Belia dan Sukan pula ditubuhkan bagi menyediakan latihan kemahiran untuk tujuan pembangunan tenaga mahir negara.

Skop Institusi TVET ini adalah berdasarkan standard pekerjaan yang diiktiraf, dengan penekanan kepada komponen praktikal, kemahiran psikomotor dan pendedahan kepada latihan di industri.

Institusi ini ditubuh bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang kompeten dalam bidang-bidang yang tertentu dan seterusnya menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi, selaras dengan globalisasi, ekonomi berasaskan pengetahuan, kemajuan teknologi dan mobiliti tenaga kerja global.

Dapatkan Buku Penerokaan Dan Pembangunan Kerangka Kecemerlangan Bakat Bekerja Bagi Pelajar TVET bagi menambah pengetahuan anda tentang institusi TVET ini.

Apa itu UPTVET?

Bagi anda yang sudah tahu tentang TVET, di sini kami akan terangkan pula tentang UPTVET yang merupakan sebuah portal khas yang dibina sebagai unit pengambilan pelajar TVET.

Portal ini telah dibangunkan bagi menyelaraskan permohonan kemasukan ke semua institusi TVET berdasarkan kursus TVET yang diminati peserta serta institusi TVET yang menjadi pilihan mereka.

Sistem ini diwujudkan bagi mengelakkan pertindihan permohonan berlaku dan bagi mengelakkan agar tidak berlaku ketidakpadanan dalam kursus yang dilaksanakan. Anda boleh mengakses portal ini melalui pautan berikut: https://www.tvet.gov.my/

UPTVET

Tarikh Permohonan

Tarikh permohonan ke Institusi Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) sesi Januari 2024 akan dibuka melalui portal rasmi UPTVET bermula 30 Oktober 2023 sehingga 13 November 2023.

Jadi pastikan anda peka dengan tarikh berikut agar tidak terlepas peluang untuk melakukan permohonan ke institusi pilihan anda.

tarikh permohonan

Cara Permohonan Melalui UPTVET

Berikut adalah cara permohonan ke Institusi Latihan Teknikal dan Vokasional melalui laman rasmi UPTVET:

  1. Pergi ke laman rasmi UPTVET
  2. Tekan pada butang “Log Masuk”
  3. Masukkan ID Madani dan kata laluan yang telah anda tetapkan (Daftar jika anda pengguna baharu)
  4. Klik “Senarai Kursus Penuh” untuk melihat maklumat kursus TVET.
  5. Klik “Permohonan Kursus TVET” untuk melihat senarai kursus yang ditawarkan.
  6. Tekan “Pilihan Kursus” bagi melakukan pemilihan kursus.
  7. Tekan “Pilih Kursus” untuk melakukan permohonan.
  8. Pada Pop-up yang muncul klik butang “Mohon”.
  9. Klik butang “Hantar Permohonan” untuk menghantar permohonan anda.
UPTVET

Untuk panduan permohonan yang lebih jelas dan terperinci anda bokeh lihat dalam manual pendaftaran di bawah:

Maklumat Lanjut

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan maklumat tambahan berkenaan UPTVET ini anda boleh mendapatkannya melalui Portal Rasmi UPTVET atau melalui saluran media sosial mereka di bawah:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.