Advertisements

Klinik Kesihatan Malaysia dan Waktu Operasi Baharu

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) baru-baru ini telah mengumumkan tentang perubahan waktu operasi klinik kesihatan (KK) Malaysia di laman sosial rasmi KKM.

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan hal ini, teruskan pembacaan anda sehingga ke penghujung artikel.

Waktu Operasi Baharu Klinik Kesihatan

Kementerian Kesihatan Malaysia baru-baru ini telah mengumumkan waktu operasi baru bagi 52 buah Klinik Kesihatan di seluruh Malaysia.

Keputusan memanjangkan waktu operasi sehingga selepas waktu pejabat telah dilakukan oleh Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bertujuan untuk mengurangkan kesesakan pesakit di Jabatan Kecemasan Hospital.

Pada hari bekerja iaitu pada hari Isnin hingga Jumaat, waktu operasi telah dipanjangkan daripada 5:00 petang sehingga pukul 9:30 malam, manakala, pada hari Sabtu, waktu operasi adalah darip pukul 8:00 pagi sehingga 12:00 tengahari.

Bagi Negeri Kedah, Kelantan, dan Johor, waktu operasi yang telah dipanjangkan adalah pada hari Ahad hingga Khamis dari 5.00 petang hingga 9.30 malam dan 8.00 pagi hingga 12.00 tengahari pada hari Sabtu.

Perkhidmatan ini tidak dilaksanakan pada hari Jumaat bagi Negeri Kedah, Kelantan, dan Johor dan Ahad bagi Negeri-Negeri selain Kedah, Kelantan, dan Johor serta Cuti Umum.

Senarai KK yang terlibat

Seperti yang telah dimaklumkan sebanyak 52 buah cawangan klinik kesihatan (KK) yang terlibat dengan perubahan waktu operasi ini.

Hal ini kerana, perubahan waktu operasi klinik ini hanya melibatkan beberapa buah klinik yang menjadi tumpuan orang ramai terutamanya di kawasan-kawasan bandar.

Dibawah merupakan senarai KK terlibat di setiap negeri di Malaysia:

Johor

klinik kesihatan

Kedah

klinik kesihatan

Kelantan

Melaka

klinik kesihatan

Negeri Sembilan

klinik kesihatan

Pahang

klinik kesihatan

Pulau Pinang

klinik kesihatan

Perak

Perlis

Selangor

klinik kesihatan

Sabah

Sarawak

W.P. KL dan Putrajaya

klinik kesihatan

Maklumat Lanjut:

Untuk maklumat lanjut anda boleh menghubungi no. yang tertera dalam gambar di atas.

Anda juga boleh melawat laman sosial KKM bagi mendapatkan info tambahan yang lain:

Atau anda boleh terus ke laman rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia untuk berita terkini berkenaan Klinik Kesihatan Malaysia.

Baca juga:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.