Advertisements

Senarai 30+ Tempat Menarik Di Johor (Kemaskini Mac 2018)

Advertisements

Sempena cuti sekolah kali ini jom kita ke tempat menarik di Johor pula. Senarai 30+ destinasi percutian dan tarikan terkini di Johor ini telah dikemaskini Mac 2018.

Jika anda ke Utara, pastikan anda semak senarai 30+ tempat menarik di Penang.

Manakala bagi anda yang nak ke Melaka, pastikan anda berkunjung juga ke lokasi percutian menarik yang ada di Melaka.

Tempat Menarik di Johor 2018

Terletak di selatan Semenanjung Malaysia, Negeri Johor kaya dengan destinasi pelancongan semula jadi. Setiap 10 daerahnya menawarkan tempat menarik antaranya monumen, seni bina bangunan lama, gunung, pantai dan pulau.
Di bawah ini, disenaraikan tempat-tempat yang wajib dimasukkan dalam senarai untuk dikunjungi:

1. Pulau Rawa, Mersing

pulau rawa johor

Dahulu, Pulau Rawa kurang dikenali lantaran ia adalah pulau persendirian atau private island. Sejak ia dibuka kepada orang ramai, semakin hari semakin ramai warga Johor dan pelancong luar berkunjung ke sini. Saiz pulau yang kecil membolehkan pengunjung berjalan mengelilinginya dalam masa yang singkat. Terdapat sebuah bukit di sini di mana jika anda mendakinya, anda boleh melihat panorama indah di sekeliling pulau.

2. Pantai Desaru, Mersing

pantai desaru

100 ribu orang dalam Telegram kami berjaya terima bantuan SETIAP BULAN. Join Sekarang!

Menghadap Laut China Selatan, pulau ini memang menjadi tumpuan peminat snorkeling, jet ski dan surfing. Selain itu, aktiviti parasailing juga giat dijalankan di sini. Pada waktu malam pula, untuk kelainan, pengunjung boleh melihat kunang-kunang di Sungai Lebam.

3. Pulau Aur, Mersing

pulau aur

Kawasan perairannya kaya dengan terumbu karang yang masih terpelihara kecantikan. Begitu juga hidupan lautnya yang eksotik dan sukar dijumpai di tempat lain. Tidak hairanlah ramai yang datang ke sini akan melakukan aktiviti snorkeling dan diving.

4. Pulau Dayang, Mersing

pulau dayang mersing

Biasanya mereka yang datang ke Pulau Aur akan singgah ke Pulau Dayang kerana ia terletak bersebelahan antara satu sama lain. Sama seperti Pulau Aur, air lautnya jernih dengan pasir memutih.

5. Pantai Stulang Laut, Johor Bahru

Memandangkan pantai ini terletak berdekatan dengan Zon Bebas Cukai, maka ia sering jadi tumpuan orang ramai yang datang bersiar-siar selepas selesai membeli-belah. Beberapa tempat duduk berbumbung disediakan untuk pengujung yang ingin bersantai dan melepaskan lelah.

Pada waktu malam pula, ramai yang datang ke sini untuk menikmati hidangan makanan laut di Medan Selera Stulang. Memang berselera makan di medan selera ini sambil dibelai angin pantai yang sejuk dan mendengar deruan ombak.

6. Teluk Mahkota, Kota Tinggi

Ingin berehat di pantai yang kurang sesak dengan orang ramai? Teluk Mahkota jawapannya. Pantai sepanjang 12 km ini dahulunya dikenali sebagai Jason Bay dan terletak agak jauh dari bandar. Ia menawarkan persekitaran pantai yang bersih bersama angin dari Laut China Selatan yang menyegarkan. Pastinya Teluk Mahkota antara tempat menarik di Johor yang wajib anda lawati.

7. Pantai Air Papan, Mersing

Sesuai dijadikan tempat percutian keluarga kerana selain menyajikan panorama indah dengan persekitaran pantai yang cantik serta bersih, ia juga sesuai untuk aktiviti bermain layang-layang dan berkayak. Namun, dinasihatkan untuk tidak ke sini pada musim tengkujuh berikutan angin kuat dan ombak besar boleh membahayakan keselamatan.

8. Pulau Sibu, Mersing

Ramai yang keliru dengan namanya kerana menyangka ia terletak di Sabah. Sebenarnya, ia adalah salah satu daripada 13 pulau di Taman Laut Mersing. Gugusan pulau ini sangat terkenal dengan keindahan terumbu karang, maka tidak hairanlah ia jadi tumpuan peminat aktiviti diving dan snorkeling.

9. Pulau Tinggi, Mersing

Seperti Pulau Sibu, Pulau Tinggi juga termasuk dalam salah satu daripada 13 pulau di Taman Laut Mersing. Selain dipanggil Pulau Tinggi, ia juga dikenali dengan nama General Hat Island. Pernah satu ketika dahulu, pulau ini jadi tumpuan nelayan kerana kawasan perairannya kaya dengan pelbagai jenis hidupan laut tetapi sekarang ini, ia jadi tumpuan kaki pancing.

Bagi yang ingin sedikit cabaran, bolehlah melakukan aktiviti merentas hutan yang mengambil masa selama 40 minit. Pendakian ini akan berakhir di lokasi air terjun yang sangat cantik.

10. Pulau Pemanggil, Mersing

Termasuk dalam Taman Laut Mersing, ia adalah sebuah pulau yang kaya dengan kisah mistiknay yang tersendiri. Namun kisah misitik ini tenggelam disebabkan kemewahan terumbu karang di perairannya. Perjalanan ke Pulau Pemanggil mengambil masa agak lama dari Mersing, iaitu antara empat hingga lima jam. Pulau ini juga terkenal di kalangan kaki pancing.

11. Air Terjun Kota Tinggi

Jika tidak sempat bercuti atau berkelah di pulau, anda boleh kunjungi air terjun yang terletak 15km dari Pekan Kota Tinggi. Ia jadi tumpuan pada hujung minggu, cuti sekolah dan juga cuti am. Airnya yang dingin memberi kesegaran terutamanya pada waktu panas.

Waktu operasi:
Setiap hari
Harga tiket: Bergantung pada peringkat umur

12. Angry Birds Activity Park, Johor Bahru

angry birds activity park

Bertemakan permainan animasi terkenal iaitu Angry Birds, ia adalah sebuah taman tema kanak-kanak yang dibuka di Komtar JBCC. Taman tema dengan keluasan kira-kira 26,000 kaki persegi ini menawarkan lebih daripada 12 permainan untu kanak-kanak dan antara yang diminati adalah Red’s Jungle Run. Permainan ini dibina sama seperti permainan animasi Angry Birds.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula 10am hingga 10pm.
Harga tiket: Warganegara RM60 dan Warga Asing RM75

13. Puteri Harbour Indoor Theme Park

Ini pastinya tempat favourite semua kanak-kanak. Manakan tidak, di sinilah tempatnya pelbagai karakter kartun dan adiwira boleh dijumpai.

Misalnya di aras satu, terletaknya Sanrio Hello Kitty Town. Bukan sahaja kanak-kanak malah orang dewasa yang menjadi peminat Hello Kitty akan meluangkan masa melawat setiap sudut yang dipenuhi dengan barangan bertema Hello Kitty sambil mengambil gambar kenangan.

Bagi kanak-kanak lelaki pula boleh menunggang kereta api mini dan bermain bersama karakter kartun seperti Pingu, Barney, Bob the Builder di aras dua manakala di aras tiga pula, terdapat taman tema berkonsepkan karakter Thomas and Friends.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula 10am hingga 6pm
Harga tiket: RM85 (Hello Kitty) dan RM125 (taman tema aras dua & 3)

14. Legoland Malaysia

legoland malaysia

Mendengar namanya sahaja sudah teruja! Siapa yang tidak pernah bermain dengan permainan legend Lego ini. Apatah lagi apabila permainan Lego itu diterjemahkan dalam bentuk taman tema, memang menarik perhatian sesiapa sahaja.

Merupakan Legoland pertama di Asia, Legoland Malaysia menawarkan lebih 70 daya tarikan bersama aktiviti air yang menyeronokkan. Di bahagian Miniland misalnya, semua seni binaan replika di sini dibina sepenuhnya dari blok Lego.

Menariknya, kanak-kanak yang datang berpeluang menunjukkan skil kemahiran dan kreativiti dengan membina rekaan Lego sendiri.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula 9am hingga 7pm
Harga tiket: Bergantung pada pakej yang diambil

15. Austin Heights Water & Adventure Park

Tama tema air yang berkonsepkan Tropika Eksotik ini dibahagikan lepada tiga bahagian iaitu Water Park, Adventure Park dan Sports & Leisure Park. Setiap satu bahagian ini mempunyai aktiviti dan cabarannya yang tersendiri. Di taman tema air ini jugalah terdapatnya Indoor Suspension Adventure Rope Course ang terpanjang dengan 51 cabaran yang perlu ditempuhi.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula pukul 10am hingga 10pm
Harga tiket: Bergantung pada bahagian yang ingin anda masuk

16. Dinosaur Alive Water Theme Park, Johor Bahru

Taman tema berkonsepkan dinosaur ini dibuka pada tahun 2013 oleh KSL Hotel & Resort. Jangan terperanjat sebaik tibanya di sini kerana anda akan disambut dengan ngauman Tyrannosaurus Rex. Pelbagai replica dinosaur dengan ketinggian dan spesies berbeza boleh dijumpai di sini. Ada antaranya mencecah ketinggian sehingga 85 kaki. Ada juga yang akan melakukan pergerakan apabila mengesan kehadiran pengunjung.

Waktu operasi:
Setiap hari
Harga tiket: Percuma untuk tetamu hotel manakala bukan tetamu (RM50)

17. Kuso Trick Art Gallery, Johor Bahru

Ia adalah galeri 3D pertama seumpamanya di Johor. Sama seperti galeri 3D yang lain, pelbagai lukisan 3D menarik disediakan dari genre komedi, seram dan lucu yang pastinya memberi keseronokan pada seisi keluarga. Di sini juga disediakan mesin simulasi 9DVR yang membolehkan anda berlawan dengan dinosaur dan raksasa yang menggerunkan!

Waktu operasi:
Setiap hari bermula 11am hingga 9pm
Harga tiket: Dewasa RM20 dan warga emas RM15

18. Muzium Bugis, Pontian

Dimiliki dan dibuka oleh Abdullah Ahmad pada tahun 1982, ia mempamerkan koleksi barangan artifak sejarah masyarakat Bugis merangkumi senjata lama, pakaian tradisional, bahan penulisan, tembikar, peralatan perhiasan dan banyak lagi. Ia juga menjadi tempat rujukan pelajar sekolah dan pengajian tinggi tempatan mahupun luar negara yang ingin mengetahui sejarah dan warisan masyarakat Bugis.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula 10am hingga 6pm
Harga tiket: Percuma

19. Tanjung Piai, Pontian

Tempat ini juga dipanggil ‘Tanah Terselatan Benua Asia. Kerajaan negeri telah membina satu mercu tanda besar di sini yang menunjukkan kedudukannya di peta Malaysia. Dikelilingi oleh hutan paya bakau yang masih tebal dan terpelihara daripada pembangunan mahupun pencemaran, ia mejadi habitat kepada hidupan laut dan haiwan liar dan serta persinggahan bagi burung eksotik.

Waktu operasi:
setiap hari bermula 9am hingga 5pm
Harga tiket: Dewasa (RM5), Warga emas (RM3), Pelajar (RM3), Kanak-kanak (Percuma)

20. Pulau Kukup & Taman Negara Pulau Kukup, Pontian

Bagi yang sukakan panorama nan menghijau, bolehlah singgah ke Pulau Kukup yang diwartakan sebagai Taman Negara Johor dan juga diiktiraf sebagai tapak Ramsar oleh Biro Persidangan Ramsar di Geneva.

Daya tarikan utama di taman negara ini adalah jambatan gantung yang merentangi Sungai Ular dan menara pemerhati. Dari jambatan ini, pengunjung boleh melihat suasana perkampungan nelayan, kelong yang dibina di pantai menjadi tempat pembiakan hidupan laut dan pelbagai spesies burung beeterbangan di sekitar kawasan pokok bakau.

21. Gunung Ledang, Muar

Sebaik menjejakkan kaki ke dalam kawasan pergunungan ini, pengunjung boleh mendengar desiran air terjun setinggi 1,267 meter ini. Airnya yang sejuk dan bersih memberi kesegaran pada badan yang letih apatah lagi setelah seharian mendaki ke puncak gunung ini. Sambil memanjat anak tangga yang disediakan untuk pendaki, pengunjung boleh melihat aneka flora yng ada di kawasan pergunungan ini.

22. Medan Asam Pedas Parit Jawa, Muar

Tak lengkap senarai tempat menarik di Johor jika tidak menikmati sajian asam pedas di medan selera ini. Keenakan asam pedas di sini memang tiada tandingannya. Setiap gerai yang ada di sini menyajikan menu yang sangat menyelerakan. Selesai makan, bolehlah meninjau jeti kecil yang terletak berdekatan.

23. Kilang Bateri

kilang bateri

Bazaar ala hipster ini semakin mendapat perhatian di kalangan warga Johor dan pelancong luar. Berkonsepkan santai, dekorasi hiasan dalamannya sangat ekslusif dan tampil menarik. Kilang bateri ini menawarkan pelbagai jenis makanan enak yang popular. Selain itu, pengunjung juga boleh membeli-belah di outlet berjenama. Suasana malam di sini juga ‘happening’.

24. Danga Bay

Dahulu ia adalah sebahagian daripada Pantai Lido. Kini, tempat yang menjadi tumpuan warga Johor tidak kira pada waktu siang mahupun malam ditambak dan menerima pembaharuan moden. Terdapat banyak tarikan di Danga Bay antaranya pusat beli-belah Danga City Mall dan Danga World Mini Theme Park. Pengunjung boleh menaiki tram dan berbasikal jika ingin mengelilingi kawasan Danga Bay.

25. Kahang Organic Rice Eco Farm, Kluang

Siapa sangka di tempat ini wujudnya ladang eko beras organic yang agak luas malah pernah menerima pengiktirafan sebagai Ladang Beras Organik di Malaysia. Dengan keluasan kira-kira 260 ekar, padi-padi ini ditanam dalam petak-petak sawah yang menggunakan punca air dari Gunung Belumut.

Selain menawarkan kehijauan sawah padi, ladang ini menawarkan banyak aktiviti lasak seperti memanjat gunung, jungle trekking, river trail, bamboo rafting, tree climbing, mempelajari cara memajak sawah, menangkap ikan dan banyak lagi. Pengunjung boleh memilih untuk menginap di chalet terapung mahupun berkhemah di kawasan lading ataupun di dalam hutan.

26. Ayer Hitam, Batu Pahat

Syurga beli-belah yang masih dikunjungi oleh orang ramai meskipun banyak pusat beli-belah baharu di buka di Johor. Deretan kedai-kedai di sepanjang jalan di sini menawarkan pelbagai barag yang seperti makanan tradisional Johor, hasil kampung, perkakasan rumah, bunga tiruan, aksesori hiasan dan barangan seramik yang cantik sesuai dijadikan hiasan dalaman rumah mahupun cendera hati.

27. Zoo Johor, Johor Bahru

Mula dibuka pada tahun 1928 menjadikannya antara zoo tertua di Malaysia. Ia menempatkan lebih daripada 100 spesies haiwan termasuk eksotik dan terancam. Pada setiap hujung minggu, diadakan pertunjukan haiwan yang pastinya menghiburkan kanak-kanak. Gerai makanan juga disediakan untuk pengunjung berehat sambil mengisi perut.

Murah sahaja jika ingin masuk ke sini. Pengunjung dewasa perlu membayar RM3 dan kanak-kanak pula RM1.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula pukul 9am hingga 6pm.

28. Ladang Burung Unta, Kota Tinggi

Terletak di Teluk Ramunia, ladang ini menempatkan lebih 100 ekor burung unta. Pengunjung akan dibawa mengeliling ladang oleh penjaga di sini. Sambill berjalan, anda akan diberi maklumat mengenai sejarah, latar belakang dan ladang burung unta. Aktiviti wajib yang paling best adalah pengunjung diberi peluang menunggang burung unta. Tidak perlu risau ataupun takut kerana penjaga burung unta akan sentiasa berada di sisi bagi memastikan keselamatan anda terjaga.

Bayaran masuk dikenakan sebanyak RM15 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula 10am hingga 6pm.

29. Desaru Fruit Farm, Kota Tinggi

Ladang buah-buahan tropika dengan keluasan kira-kira 100 ekar ini menawarkan pengalama baru kepada pengunjung yang ingin mengenali lebih dekat lagi buah-buahan tempatan. Lebih daripada 100 jenis buah-buahan ditanam di sini dan anda boleh memetik sendiri buah yang anda inginkan sambil dibantu oleh petugas ladang. Menarik bukan?

Anda boleh mengambil pakej lawatan yang ditawarkan dan jika ingin bermalam, bolehlah menginap di chalet yang disediakan.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula 9am hingga 6.30pm.
Harga tiket: Bergantung pada pakej yang diambil

30. UK Agro Resort, Kluang

Pusat peranginan yang juga ladang ternakan kambing terbesar di Malaysia. Dengan keluasan kira-kira 100 ekar, ia menempatkan lebih 4,000 ekor kambing dan biri-biri selain rusan serta burung unta.

Sama seperti resort lain, ia menyediakan pakej pelancongan pada harga berpatutan. Setiap pakej mengandungi lawatan ke ladang kambing, menaiki kereta kuda, lawatan ke ladang rusa dan melawat kilang pemprosesan bulu biri-biri.

Kemudahan yang disediakan antaranya chalet, dorm, restoran dan bilik mesyuarat. Namun jika ingin merasai suasana kampung, pengunjung boleh memilih untuk menginap di salah satu daripada 120 rumah penduduk yang dijadikan homestay di bawah projek Felda Ayer Hitam Homestay.

Waktu operasi:
Setiap hari bermula 9am hingga 5pm
Harga tiket: Bergantung pada pakej yang diambil

31. Johor Premium Outlet

johor premium outlet

Pusat beli-belah mewah ini adalah yang pertama seumpamanya di Asia Tenggara. Bukan sahaja jadi tarikan warga Johor malah hingga sampai ke Singapura datang membeli-belah di sini. Sebanyak 130 outlet jenama terkemuka boleh didapati di pusat beli-belah ini. Hampir setiap hari, setiap outlet meawarkan potongan harga menarik.

32. Paradigm Mall Johor Bahru

Dibuka pada 28 November tahun lepas, dengan keluasan kira-kira lebih 1 juta kaki persegi, menjadikannya pusat beli-belah terbesar di Johor. Sebanyak 500 lot kedai dengan jenama terkemuka boleh didapati di dalam bangunan setinggi tujuh tingkat ini. Di sini juga bakal dibuka Ice Skating Rink yang pertama seumpamanya di selatan Semenanjung. Sebuah hotel 4 bintang dan apartmen bakal dibina bersebelahan dengan pusat beli-belah ini.

33. Pasar Karat JB

Bagi peminat barang antik, barang terpakai, barang lama, produk kraf tradisional mahupun moden dan barang bundle, jangan lupa singgah ke sini. Rata-rata barang yang dijual boleh dibeli dengan harga berpatutan. Selain barangan, pelbagai jenis makanan dan minuman juga boleh dibeli di sini.

Semoga perkongsian tempat menarik di Johor ini melengkapkan senarai tempat wajib dilawati ketika bercuti di Johor kali ini.