Advertisements

Program Sarapan Percuma (PSP) 2020 Untuk Pelajar Sekolah Rendah

Baru-baru ini Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik telah mengumumkan Program Sarapan Percuma (PSP) 2020 untuk semua murid sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan.

PSP akan mula dilaksakan Januari tahun hadapan.

Berikut 10 perkara yang ibu bapa perlu tahu tentang program tersebut.

Program Sarapan Percuma 2020

Kerajaan dijangka akan berbelanja sekitar RM2 bilion hingga RM3 bilion setahun bagi melaksanakan program PSP untuk 2.7 juta pelajar sekolah rendah.

Tujuan utama program ini adalah untuk menyediakan makanan berkhasiat yang mengikut nilai kalori dan amalan pemakanan seimbang bagi memastikan murid mengamalkan pengambilan sarapan, gaya hidup sihat serta merangsang proses tumbesaran mereka.

Program ini akan bermula seawal jam 7 pagi hingga 8.30 pagi (sekolah sesi pagi) dan di antara jam 12 tengah hari hingga 4 petang bagi sekolah sesi petang.

Semua murid warganegara sekolah rendah kerajaan dan bantuan kerajaan layak menikmati bantuan kerajaan ini.

Namun murid prasekolah dan sekolah menengah tidak terlibat memandangkan mereka terlibat tatacara perolehan yang berlainan.

PSP akan dilaksanakan menggunakan kaedah pengurusan Rancangan Makanan Tambahan (RMT) sedia ada dan sarapan ini nanti akan disediakan oleh pengendali kantin di setiap sekolah terlibat.

Menu PSP

Proses penentuan menu PSP adalah melalui perbincangan berterusan dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan pakar-pakar pemakanan di beberapa universiti tempatan.

KPM juga mengambil langkah-langkah bersesuaian melalui kerjasama dengan KKM, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta pakar-pakar pemakanan di universiti tempatan bagi menjamin kualiti sarapan yang disediakan.

KPM juga sedang melaksanakan PSP rintis di beberapa buah sekolah. PSP rintis telah bermula sejak awal Ogos 2019 dan dijangka berakhir pada Oktober 2019.

Berdasarkan analisis PSP rintis ini, KPM akan mengambil pendekatan bersesuaian untuk melaksanakan PSP secara lebih baik dan menyeluruh.

Info lanjut anda boleh rujuk gambar di bawah:

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.